Νέα με νόημα.........απο όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο

Νέα απόφαση: Eπιτρέπεται η oπλοκατοχή-oπλοφορία-oπλοχρησία στελεχών EΔ εκτός στρατοπέδων-Δείτε τις προϋποθέσεις

Αναρτήθηκε στη Διαύγεια (ΑΔΑ: 99826-ΔΨΒ) η κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με την οποία «στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) επιτρέπεται η οπλοκατοχή, οπλοφορία και οπλοχρησία για την εκπλήρωση συγκεκριμένων αποστολών, πέραν της φύλαξης στρατοπέδων, ζωτικών χώρων και εγκαταστάσεων από τα όργανα υπηρεσίας, τα τμήματα φυλακής ή ασφάλειας και τα στρατονομικά όργανα».

Κατά την εκπλήρωση των ως άνω αποστολών παρέχεται υποστήριξη, εφόσον απαιτείται, από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ) στο πλαίσιο της αποστολής της.

Ως αποστολές νοούνται η συνοδεία και προστασία υψηλών προσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των ΕΔ έως το επίπεδο των διοικητών μειζόνων διοικήσεων εντός και εκτός στρατιωτικών χώρων, καθώς και η συνοδεία χρηματαποστολών, υλικών και μέσων στρατιωτικού ενδιαφέροντος, που μεταφέρονται εκτός στρατιωτικών χώρων, μέσω της παρουσίας και δράσης ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού.

Kammenos shoes

🏖 Οι ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ είναι εδώ...🌞 Έως 50%OFF‼ 🔥🔥
Δερμάτινα γυναικεία χειροποίητα σχέδια με αφρολέξ στον πάτο σε απίθανες τιμές!😍 ελληνικής κατασκευής 🇬🇷🇬🇷
🎁ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ💕
Για την παραγγελία σας:
👉🏼 📩Από το Facebook με μήνυμα στο inbox
👉🏼 ☎️Τηλεφωνικά : 26410-52799

Ως οπλισμός και συνοδευτικός εξοπλισμός νοούνται αντίστοιχα τα πυροβόλα όπλα, πυρομαχικά και αστυνομικές ράβδοι, καθώς και κάθε υλικό ή μέσο, όπως ιδίως εξάρτηση, αλεξίσφαιρα γιλέκα και φορητά μέσα επικοινωνίας, που χορηγούνται στο ως άνω προσωπικό από τη στρατιωτική υπηρεσία και φέρονται από αυτό για την εκπλήρωση των αποστολών.

Ως οπλοχρησία ορίζεται η κατά τον προορισμό του ενεργοποίηση του όπλου και η εκτόξευση βλήματος (πυροβολισμός). Ο πυροβολισμός, ανάλογα με τον στόχο της βολής, κλιμακώνεται σε:

 Εκφοβιστικό, όταν δεν στοχεύεται η πλήξη οποιουδήποτε προσώπου ή πράγματος.

 Κατά πραγμάτων, όταν στοχεύεται η πλήξη πραγμάτων.

 Ακινητοποίησης, όταν στοχεύεται η πλήξη μη ζωτικών σημείων του σώματος ανθρώπου και ιδίως των κάτω άκρων του.

 Εξουδετέρωσης, όταν στοχεύεται η πλήξη ανθρώπου με τρόπο που καθίσταται αποδεκτή η ενδεχόμενη επέλευση του θανάτου του.

 Ένοπλη επίθεση είναι η πράξη, με την οποία γίνεται χρήση όπλου του άρθρου 1 του ν. 2168/1993 (Α΄ 147) εναντίον προσώπου ή απειλείται η άμεση χρήση του. Ως ένοπλη επίθεση θεωρείται και η απειλή με πειστική απομίμηση όπλου ή ανενεργό όπλο.

Προϋποθέσεις χορήγησης άδειας οπλοκατοχής και οπλοφορίας υπηρεσιακού πυροβόλου όπλου

1. Το προσωπικό, για την εκπλήρωση των αποστολών, εφοδιάζεται με υπηρεσιακό πυροβόλο όπλο για χρήση αποκλειστικά για την εκπλήρωση των ανωτέρω αποστολών, κατόπιν άδειας που χορηγείται από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α. Να έχει κριθεί σωματικά και ψυχικά κατάλληλο για την κατοχή και τον χειρισμό οπλισμού.

β. Να υπηρετεί ή να εκτελεί καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί νόμιμα σε τμήματα φυλακής ή ασφάλειας όλων των επιπέδων διοίκησης και των στρατονομικών υπηρεσιών των ΕΔ, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς και διαταγές.

γ. Να έχει λάβει κατάλληλη εκπαίδευση, η οποία συνίσταται αφενός στην απόκτηση τεχνικών γνώσεων και την πρακτική εξάσκηση σχετικά με την οπλοφορία και την οπλοχρησία, αφετέρου στην επαρκή κατάρτιση όσον αφορά στα πρότυπα και τους κανόνες εμπλοκής προσώπων που φέρουν και χρησιμοποιούν πυροβόλο όπλο.

δ. Να μην είναι φυγόποινος ή φυγόδικος.

ε. Να μην έχει καταδικαστεί αμετάκλητα ούτε να εκκρεμεί σε βάρος του ποινική υπόθεση για τα αδικήματα της παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 2168/1993.

2. Η κατοχή άδειας οπλοκατοχής και οπλοφορίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, δεν επηρεάζει την εφαρμογή της παρούσας. Οι κάτοχοι τέτοιας άδειας ενημερώνουν τη στρατιωτική υπηρεσία κατά την υποβολή αιτήματος χορήγησης της άδειας του παρόντος άρθρου, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο άρθρο 4.

3. Το προσωπικό, στο οποίο έχει χορηγηθεί η άδεια της παρ. 1, δεν επιτρέπεται να φέρει και να χρησιμοποιεί, κατά τη διάρκεια και για τους σκοπούς της εκάστοτε αποστολής, οπλισμό διαφορετικό από αυτόν που εφοδιάστηκε από τη στρατιωτική υπηρεσία.

Με άδεια Α/ΓΕΕΘΑ η οπλοφορία

       Απο την Αρχή - με το κλειδί στο χέρι

Η άδεια ισχύει στο έδαφος της ελληνικής επικράτειας για τρία έτη και δύναται να ανανεωθεί με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται για τη χορήγησή της.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μετά από ουσιαστική εκτίμηση του οικείου φακέλου και ανάλογα με το πόρισμα της γνωμάτευσης της ανώτατης υγειονομικής επιτροπής, καθώς και της αξιολόγησης της Διεύθυνσης Ασφάλειας του οικείου Γενικού Επιτελείου (ΓΕ), αποφασίζει για την έκδοση της άδειας ή απορρίπτει το αίτημα του ενδιαφερομένου και διαβιβάζει τη σχετική πράξη στη μονάδα-υπηρεσία του κοινοποιώντας την στη Διεύθυνση Ασφάλειας του οικείου ΓΕ, καθώς και στην κατά τόπο αρμόδια Διεύθυνση Αστυνομίας. Η άδεια οπλοκατοχής και οπλοφορίας ανακαλείται από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που αναφέρονται στην απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση που το προσωπικό κάνει χρήση του υπηρεσιακού του όπλου κατά την εκπλήρωση των αποστολών, πλην περιπτώσεων βολών και εκπαίδευσης, συντάσσει λεπτομερή αναφορά του συμβάντος προς τη μονάδα-υπηρεσία του, η οποία την καταχωρίζει στο τηρούμενο βιβλίο συμβάντων και ενημερώνει σχετικά τα προϊστάμενα κλιμάκια, τη Διεύθυνση Ασφάλειας του ΓΕΕΘΑ, την αρμόδια στρατιωτική εισαγγελική αρχή και την κατά τόπο αστυνομική αρχή.

Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση:

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣΤΜΗΜΑ 4 (ΝΟΜΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ)Τηλ.: 2106571222

(ΦΕΚ Β´ 3428/4/-7-2022)

Φ.624/2/576626Σ.67

ΑΠΟΦΑΣΗ

Οπλοκατοχή, οπλοφορία, οπλοχρησία προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

 Έχοντας υπόψη:1.Την παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 2168/1993 «Ρύθμιση θεμάτων πουαφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλεςδιατάξεις» (Α΄ 147).2.Την παρ. 14 του άρθρου 15 του Κανονισμού Εξωτερικής Υπηρεσίας τωνΣτρατευμάτων, όπως αυτός κυρώθηκε με το π.δ. 84/2009 (Α΄ 108).3.Το άρθρο 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικάόργανα (άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 Α΄ 98), το οποίο διατηρήθηκε σε ισχύ μετην παρ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α΄ 133).4.Την υπ’ αρ. 226/2022 εισήγηση του προϊσταμένου οικονομικών υπηρεσιώντου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, από την οποία προκύπτει ότι από διατάξεις τηςπαρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικούπροϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

 Άρθρο 1Πεδίο εφαρμογής

 1.Στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) επιτρέπεται ηοπλοκατοχή, οπλοφορία και οπλοχρησία για την εκπλήρωση των αποστολών τουάρθρου 2, πέραν της φύλαξης στρατοπέδων, ζωτικών χώρων και εγκαταστάσεωναπό τα όργανα υπηρεσίας, τα τμήματα φυλακής ή ασφάλειας και τα στρατονομικάόργανα.2.Κατά την εκπλήρωση των ως άνω αποστολών παρέχεται υποστήριξη,εφόσον απαιτείται, από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ) στο πλαίσιο τηςαποστολής της, όπως αυτό καθορίζεται στο άρθρο 1 του ν. 2800/2000 (Α΄ 41).

 ΑΔΑ: 99826-ΔΨΒ

 Άρθρο 2Ορισμοί 

Για την εφαρμογή της παρούσας ισχύουν οι παρακάτω ορισμοί:α.Προσωπικό είναι το σύνολο του εν ενεργεία στρατιωτικούπροσωπικού των ΕΔ, πλην αυτού που εκπληρώνει στρατεύσιμη ή εφεδρικήστρατιωτική υποχρέωση.β.Στρατιωτικός χώρος είναι κάθε στρατιωτική, ναυτική και αεροπορικήεγκατάσταση καθώς και κάθε χώρος που χρησιμοποιείται για στρατιωτικούςσκοπούς. Στην έννοια του στρατιωτικού χώρου περιλαμβάνονται ιδίωςστρατόπεδα, πεδία βολών και ασκήσεων, στρατιωτικές μονάδες, στρατιωτικέςυπηρεσίες, στρατιωτικά καταστήματα, στρατιωτικοί σχηματισμοί σε μόνιμη ήπροσωρινή εγκατάσταση, στάθμευση ή μετακίνηση και οι χώροι του ΥπουργείουΕθνικής Άμυνας.γ.Ως αποστολές νοούνται η συνοδεία και προστασία υψηλώνπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των ΕΔ έως το επίπεδο τωνδιοικητών μειζόνων διοικήσεων εντός και εκτός στρατιωτικών χώρων, καθώς και ησυνοδεία χρηματαποστολών, υλικών και μέσων στρατιωτικού ενδιαφέροντος πουμεταφέρονται εκτός στρατιωτικών χώρων, μέσω της παρουσίας και δράσης ειδικάεκπαιδευμένου προσωπικού.δ.Ως οπλισμός και συνοδευτικός εξοπλισμός νοούνται αντίστοιχα ταπυροβόλα όπλα, πυρομαχικά και αστυνομικές ράβδοι, καθώς και κάθε υλικό ήμέσο, όπως ιδίως εξάρτυση, αλεξίσφαιρα γιλέκα και φορητά μέσα επικοινωνίας,που χορηγούνται στο ως άνω προσωπικό από τη στρατιωτική υπηρεσία καιφέρονται από αυτό για την εκπλήρωση των αποστολών.ε.Οπλοφορία είναι η συναποκόμιση οπλισμού, ο οποίος έχει χορηγηθεί στο προσωπικό από τη στρατιωτική υπηρεσία για την εκπλήρωση των αποστολώνκαι βρίσκεται στη διάθεσή του για άμεση χρήση. στ.Ως οπλοχρησία ορίζεται η κατά τον προορισμό του ενεργοποίησητου όπλου και η εκτόξευση βλήματος (πυροβολισμός). Ο πυροβολισμός, ανάλογαμε τον στόχο της βολής, κλιμακώνεται σε:στα.Εκφοβιστικό, όταν δεν στοχεύεται η πλήξη οποιουδήποτεπροσώπου ή πράγματος.στβ.Κατά πραγμάτων, όταν στοχεύεται η πλήξη πραγμάτων.στγ.Ακινητοποίησης, όταν στοχεύεται η πλήξη μη ζωτικών σημείωντου σώματος ανθρώπου και ιδίως των κάτω άκρων του. 

Ονειρευτείτε και δημιουργήστε μαζί μας το χώρο σας.
Η επιχείρηση MODA CASA – Βασίλης Καρακώστας, δραστηριοποιείται στο χώρο εμπορίας ειδών υγιεινής, πλακιδίων τοίχου και δαπέδου καθώς και ειδών θέρμανσης από το 1987.
Η έκθεσή μας βρίσκεται στο 2 χλμ. Αγρινίου – Αμφιλοχίας και καλύπτει όλες τις ανάγκες του σύγχρονου σπιτιού.


 Άρθρο 2Ορισμοί 

Για την εφαρμογή της παρούσας ισχύουν οι παρακάτω ορισμοί:α.Προσωπικό είναι το σύνολο του εν ενεργεία στρατιωτικούπροσωπικού των ΕΔ, πλην αυτού που εκπληρώνει στρατεύσιμη ή εφεδρικήστρατιωτική υποχρέωση.β.Στρατιωτικός χώρος είναι κάθε στρατιωτική, ναυτική και αεροπορικήεγκατάσταση καθώς και κάθε χώρος που χρησιμοποιείται για στρατιωτικούςσκοπούς. Στην έννοια του στρατιωτικού χώρου περιλαμβάνονται ιδίωςστρατόπεδα, πεδία βολών και ασκήσεων, στρατιωτικές μονάδες, στρατιωτικέςυπηρεσίες, στρατιωτικά καταστήματα, στρατιωτικοί σχηματισμοί σε μόνιμη ήπροσωρινή εγκατάσταση, στάθμευση ή μετακίνηση και οι χώροι του ΥπουργείουΕθνικής Άμυνας.γ.Ως αποστολές νοούνται η συνοδεία και προστασία υψηλώνπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των ΕΔ έως το επίπεδο τωνδιοικητών μειζόνων διοικήσεων εντός και εκτός στρατιωτικών χώρων, καθώς και ησυνοδεία χρηματαποστολών, υλικών και μέσων στρατιωτικού ενδιαφέροντος πουμεταφέρονται εκτός στρατιωτικών χώρων, μέσω της παρουσίας και δράσης ειδικάεκπαιδευμένου προσωπικού.δ.Ως οπλισμός και συνοδευτικός εξοπλισμός νοούνται αντίστοιχα ταπυροβόλα όπλα, πυρομαχικά και αστυνομικές ράβδοι, καθώς και κάθε υλικό ήμέσο, όπως ιδίως εξάρτυση, αλεξίσφαιρα γιλέκα και φορητά μέσα επικοινωνίας,που χορηγούνται στο ως άνω προσωπικό από τη στρατιωτική υπηρεσία καιφέρονται από αυτό για την εκπλήρωση των αποστολών.ε.Οπλοφορία είναι η συναποκόμιση οπλισμού, ο οποίος έχει χορηγηθεί στο προσωπικό από τη στρατιωτική υπηρεσία για την εκπλήρωση των αποστολώνκαι βρίσκεται στη διάθεσή του για άμεση χρήση. στ.Ως οπλοχρησία ορίζεται η κατά τον προορισμό του ενεργοποίησητου όπλου και η εκτόξευση βλήματος (πυροβολισμός). Ο πυροβολισμός, ανάλογαμε τον στόχο της βολής, κλιμακώνεται σε:στα.Εκφοβιστικό, όταν δεν στοχεύεται η πλήξη οποιουδήποτεπροσώπου ή πράγματος.στβ.Κατά πραγμάτων, όταν στοχεύεται η πλήξη πραγμάτων.στγ.Ακινητοποίησης, όταν στοχεύεται η πλήξη μη ζωτικών σημείωντου σώματος ανθρώπου και ιδίως των κάτω άκρων του.

 ΑΔΑ: 99826-ΔΨΒ

 

στδ.Εξουδετέρωσης, όταν στοχεύεται η πλήξη ανθρώπου με τρόποπου καθίσταται αποδεκτή η ενδεχόμενη επέλευση του θανάτου του.ζ.Ένοπλη επίθεση είναι η πράξη, με την οποία γίνεται χρήση όπλουτου άρθρου 1 του ν. 2168/1993 (Α΄ 147) εναντίον προσώπου ή απειλείται η άμεσηχρήση του. Ως ένοπλη επίθεση θεωρείται και η απειλή με πειστική απομίμησηόπλου ή ανενεργό όπλο.

 Άρθρο 3Προϋποθέσεις χορήγησης άδειας οπλοκατοχής και οπλοφορίαςυπηρεσιακού πυροβόλου όπλου

1.Το προσωπικό, για την εκπλήρωση των αποστολών, εφοδιάζεται μευπηρεσιακό πυροβόλο όπλο για χρήση αποκλειστικά για την εκπλήρωση τωνανωτέρω αποστολών, κατόπιν άδειας που χορηγείται από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑυπό τις παρακάτω προϋποθέσεις:α.Να έχει κριθεί σωματικά και ψυχικά κατάλληλο για την κατοχή και τονχειρισμό οπλισμού.β.Να υπηρετεί ή να εκτελεί καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί νόμιμασε τμήματα φυλακής ή ασφάλειας όλων των επιπέδων διοίκησης και τωνστρατονομικών υπηρεσιών των ΕΔ, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς καιδιαταγές.γ.Να έχει λάβει κατάλληλη εκπαίδευση, η οποία συνίσταται αφενόςστην απόκτηση τεχνικών γνώσεων και την πρακτική εξάσκηση σχετικά με τηνοπλοφορία και την οπλοχρησία, αφετέρου στην επαρκή κατάρτιση όσον αφοράστα πρότυπα και τους κανόνες εμπλοκής προσώπων που φέρουν καιχρησιμοποιούν πυροβόλο όπλο.δ.Να μην είναι φυγόποινος ή φυγόδικος.ε.Να μην έχει καταδικαστεί αμετάκλητα ούτε να εκκρεμεί σε βάρος τουποινική υπόθεση για τα αδικήματα της παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 2168/1993.2.Η κατοχή άδειας οπλοκατοχής και οπλοφορίας, σύμφωνα με τις διατάξειςτης κείμενης νομοθεσίας, δεν επηρεάζει την εφαρμογή της παρούσας. Οι κάτοχοιτέτοιας άδειας ενημερώνουν τη στρατιωτική υπηρεσία κατά την υποβολήαιτήματος χορήγησης της άδειας του παρόντος άρθρου, σύμφωνα με τακαθοριζόμενα στο άρθρο 4.3.Το προσωπικό, στο οποίο έχει χορηγηθεί η άδεια της παρ. 1, δενεπιτρέπεται να φέρει και να χρησιμοποιεί, κατά τη διάρκεια και για τους σκοπούς

 ΑΔΑ: 99826-ΔΨΒ 

της εκάστοτε αποστολής, οπλισμό διαφορετικό από αυτόν που εφοδιάστηκε απότη στρατιωτική υπηρεσία.

 Άρθρο 4Διαδικασία έκδοσης και διατήρησης άδειας

1.Το προσωπικό, στο οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρ. 1 τουάρθρου 3, υποβάλλει στη μονάδα - υπηρεσία του υπηρεσιακή αναφορά για τηχορήγηση άδειας οπλοκατοχής και οπλοφορίας, συνοδευόμενη από τα παρακάτωδικαιολογητικά:α.Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), στην οποία δηλώνει ότι:αα.Γνωρίζει τα οριζόμενα στις διατάξεις του ν. 2168/1993 και τηςπαρούσας, καθώς και τα προβλεπόμενα στους οικείους στρατιωτικούςκανονισμούς και διαταγές περί οπλοκατοχής, οπλοφορίας και οπλοχρησίας τουπροσωπικού.αβ.Δεν είναι φυγόποινος ή φυγόδικος.αγ. Δεν έχει καταδικαστεί αμετάκλητα ούτε εκκρεμεί σε βάρος τουποινική υπόθεση για τα αδικήματα της παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 2168/1993.β.Απόσπασμα ημερήσιας διαταγής της μονάδας ή υπηρεσίας του,όπου εμφαίνεται η ανάθεση καθηκόντων σε τμήμα φυλακής ή ασφαλείας.γ.Βεβαίωση της μονάδας ή υπηρεσίας του, από την οποία προκύπτειότι έχει εκτελέσει, κατά τους τελευταίους έξι μήνες, βολή πιστολιού ή περιστρόφουτουλάχιστον δεκαπέντε φυσιγγίων.δ.Τρεις πρόσφατες έγχρωμες φωτογραφίες ταυτότητας.ε.Αντίγραφο δελτίου στρατιωτικής ταυτότητας.2.Η μονάδα - υπηρεσία του ενδιαφερομένου αναζητά αυτεπάγγελτααντίγραφο ποινικού μητρώου, εκδίδει αντίγραφο φύλλου μητρώου, ελέγχει ταυποβληθέντα δικαιολογητικά διατηρώντας το δικαίωμα να προβαίνει αυτεπάγγελταστην επαλήθευση της ακρίβειας των δηλωθέντων στοιχείων και κατόπιν τονπαραπέμπει στο πλησιέστερο στρατιωτικό νοσοκομείο, για υγειονομική εξέτασηαπό την αρμόδια ανώτατη υγειονομική επιτροπή.3.Η υγειονομική εξέταση περιλαμβάνει εκτίμηση για χρήση ψυχοτρόπωνουσιών και τη γενικότερη ψυχοσωματική κατάσταση του ενδιαφερομένου, μεέμφαση στην ικανότητά του να κατέχει, να φέρει και να χρησιμοποιεί όπλο.Ειδικότερα, ερευνώνται στοιχεία όπως η αυτοκυριαρχία, η συναισθηματικήσταθερότητα, η ορθή κρίση και αντίληψη, καθώς και η ικανότητα προσαρμογής σε

 ΑΔΑ: 99826-ΔΨΒ

 

έκτακτες και μεταβαλλόμενες καταστάσεις. Στο πλαίσιο της εν λόγω εξέτασης είναιδυνατό να λαμβάνονται υπόψη οι εκθέσεις αξιολόγησης των τελευταίων δέκαετών.4.Η γνωμάτευση της ανώτατης υγειονομικής επιτροπής είναι μηαναθεωρήσιμη και διαβιβάζεται στη μονάδα - υπηρεσία του ενδιαφερομένου, ηοποία υποβάλλει το σύνολο των δικαιολογητικών ιεραρχικά στη Διεύθυνση Ασφάλειας του οικείου Γενικού Επιτελείου (ΓΕ).5.Η ως άνω Διεύθυνση προβαίνει στην κατ’ άρθρο 5 αξιολόγηση τουενδιαφερόμενου προσωπικού, εφόσον η ανώτατη υγειονομική επιτροπή έχειαποφανθεί ότι είναι κατάλληλο να κατέχει, να φέρει και να χρησιμοποιεί όπλο,εκδίδοντας σχετικό πόρισμα. Στη συνέχεια, υποβάλλει στη Διεύθυνση Ασφάλειαςτου ΓΕΕΘΑ τα δικαιολογητικά του συνόλου των ενδιαφερομένων επισυνάπτοντας,για όσους από αυτούς αξιολογήθηκαν, τα εκδοθέντα πορίσματα.6.Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μετά από ουσιαστική εκτίμηση του οικείου φακέλουκαι ανάλογα με το πόρισμα της γνωμάτευσης της ανώτατης υγειονομικήςεπιτροπής καθώς και της αξιολόγησης της Διεύθυνσης Ασφάλειας του οικείου ΓΕ,αποφασίζει για την έκδοση της άδειας ή απορρίπτει το αίτημα του ενδιαφερομένουκαι διαβιβάζει τη σχετική πράξη στη μονάδα - υπηρεσία του κοινοποιώντας τηνστη Διεύθυνση Ασφάλειας του οικείου ΓΕ, καθώς και στην κατά τόπο αρμόδια Διεύθυνση Αστυνομίας. Οι άδειες καταχωρίζονται σε βάσεις δεδομένων, οι οποίεςτηρούνται από τις Διευθύνσεις Ασφάλειας των ΓΕ και περιλαμβάνουν τα στοιχείατου προσωπικού και του υπηρεσιακού οπλισμού που χορηγείται σ’ αυτό, με τηνεπιφύλαξη της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας για την προστασία δεδομένωνπροσωπικού χαρακτήρα.7.Η υγειονομική εξέταση της παρ. 3 επαναλαμβάνεται υποχρεωτικά κατάτον μήνα Ιανουάριο κάθε έτους, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η εκτέλεση τωναποστολών, ανεξάρτητα εάν ο κάτοχος της άδειας έχει υποβληθεί σε ψυχιατρικήεξέταση εντός του προηγούμενου έτους. Εφόσον η γνωμάτευση είναι θετική, ηχορηγηθείσα άδεια παραμένει σε ισχύ έως τη λήξη της.8.Σε περίπτωση που η ανώτατη υγειονομική επιτροπή αποφανθεί ότι οενδιαφερόμενος ή ο κάτοχος της άδειας είναι ακατάλληλος να κατέχει, να φέρει καινα χρησιμοποιεί όπλο, κρίνεται παρεμπιπτόντως και η σωματική του ικανότητα καιεφαρμόζονται κατά περίπτωση τα οριζόμενα στην νομοθεσία περί κρίσηςσωματικής ικανότητας.

 Άρθρο 5Εκπαίδευση - αξιολόγηση προσωπικού

1.Οι Διευθύνσεις Ασφάλειας των ΓΕ καταρτίζουν κατ’ έτος πρόγραμμαεκπαίδευσης του ενδιαφερόμενου προσωπικού για χορήγηση της άδειας τουάρθρου 3, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις των ΓΕ και, εφόσον

 ΑΔΑ: 99826-ΔΨΒ

απαιτείται, της ΕΛΑΣ. Η εν λόγω εκπαίδευση είναι θεωρητική και πρακτική καιπεριλαμβάνει αφενός τα αντικείμενα της οπλοτεχνικής και της σκοποβολής, καθώςκαι της ανάπτυξης δεξιοτήτων χειρισμού έκτακτων καταστάσεων σχετικών με τιςαποστολές, αφετέρου την επαρκή κατάρτιση όσον αφορά στα πρότυπα και τουςκανόνες εμπλοκής προσώπων που φέρουν και χρησιμοποιούν πυροβόλο όπλο.2.Μετά το πέρας της εκπαίδευσης, ο αρμόδιος φορέας συντάσσει για κάθεεκπαιδευόμενο ειδικό έντυπο αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει μετρήσιμουςδείκτες και συνίσταται στην καταγραφή και βαθμολόγηση των ατομικών τουεπιδόσεων. Με βάση το παραπάνω έντυπο και τα υποβληθέντα δικαιολογητικάτων ενδιαφερομένων, οι Διευθύνσεις Ασφάλειας των ΓΕ εκδίδουν πόρισμααναφορικά με την καταλληλότητά τους να κατέχουν, να φέρουν και ναχρησιμοποιούν όπλο.3.Το προσωπικό, στο οποίο έχει χορηγηθεί η άδεια του άρθρου 3,επαναλαμβάνει υποχρεωτικά την εν λόγω εκπαίδευση τουλάχιστον δύο φορές κατ’έτος.

 Άρθρο 6Επιλογή προσωπικού και συγκρότηση ομάδων

Οι Διευθύνσεις Ασφάλειας των ΓΕ καταρτίζουν ονομαστικές καταστάσεις τωνστελεχών που κατέχουν την άδεια του άρθρου 3, από τις οποίες επιλέγουν τοκατάλληλο προσωπικό, ατομικά ή με συγκρότηση ομάδων, για την εκπλήρωση τηςεκάστοτε αποστολής.

 Άρθρο 7Χρονική και τοπική ισχύς άδειας

Η άδεια του άρθρου 3 ισχύει στο έδαφος της ελληνικής επικράτειας για τρίαέτη και δύναται να ανανεωθεί με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις πουκαθορίζονται για τη χορήγησή της.

 Άρθρο 8Ανάκληση άδειας

1.Η άδεια οπλοκατοχής και οπλοφορίας ανακαλείται από τον ΑρχηγόΓΕΕΘΑ στις ακόλουθες περιπτώσεις:α.Σε περίπτωση διαπίστωσης κακής χρήσης ή ανικανότητας χειρισμούτου οπλισμού, οπότε εφαρμόζονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα:αα.Εφόσον αυτή αποδίδεται σε ενδεχόμενη διαταραχή της ψυχικήςή σωματικής υγείας του κατόχου, αυτός παραπέμπεται άμεσα για υγειονομικήεξέταση.

 ΑΔΑ: 99826-ΔΨΒ

 

αβ.Εφόσον αυτή αποδίδεται σε παραβίαση των μέτρων ασφαλείας,ο κάτοχος καλείται σε έγγραφη απολογία, την οποία υποβάλλει εντός δέκα ημερώναπό τη λήψη της. Η ως άνω προθεσμία και η τυχόν άσκηση διοικητικήςπροσφυγής ή ενδίκου βοηθήματος δεν αναστέλλει την εκτέλεση της κατά την περ.δ΄ της παρ. 5 του άρθρου 10 διαταγής άμεσης παράδοσης του οπλισμού.β.Εφόσον διαπιστωθεί ουσιώδης παραβίαση των ισχυουσών διαταγώνπερί διαχείρισης, αποθήκευσης, συντήρησης και χρήσης του οπλισμού από τονκάτοχό του.γ.Σε περίπτωση που ο κάτοχος της άδειας:γα.Δεν προσέρχεται για την ετήσια επαναληπτική υγειονομικήεξέταση της παρ. 3 του άρθρου 4 ή εφόσον η ανώτατη υγειονομική επιτροπή, κατάτην ως άνω εξέταση, αποφανθεί ότι είναι ακατάλληλος να κατέχει, να φέρει και ναχρησιμοποιεί όπλο.γβ.Δεν προσέρχεται ή δεν αξιολογείται θετικά κατά την περιοδικήδιεξαγωγή της εκπαίδευσης του άρθρου 5.γγ.Παύει να εκτελεί, για οποιοδήποτε λόγο, τις αποστολές.γδ.Καταδικαστεί αμετάκλητα ή ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξηγια την τέλεση των αδικημάτων της παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 2168/1993.2.Η πράξη ανάκλησης της εν λόγω άδειας διαβιβάζεται στη μονάδα -υπηρεσία του κατόχου και κοινοποιείται στη Διεύθυνση Ασφάλειας του οικείου ΓΕ,η οποία ενημερώνει τη βάση δεδομένων της παρ. 6 του άρθρου 4, καθώς και στηνκατά τόπο αρμόδια Διεύθυνση Αστυνομίας.

 Άρθρο 9Χορήγηση οπλισμού και συνοδευτικού εξοπλισμού

1.Για την εκτέλεση των αποστολών χορηγείται ο κατάλληλος οπλισμός καισυνοδευτικός εξοπλισμός για το είδος και τον σκοπό της εκάστοτε αποστολής,όπως παρακάτω:α.Υπηρεσιακό πιστόλι ή περίστροφο και τα πυρομαχικά τους, καθώςκαι αστυνομική ράβδος.β.Εξάρτυση, αλεξίσφαιρο γιλέκο και φορητά μέσα επικοινωνίας.2.Σε περίπτωση που από τη φύση της αποστολής απαιτείται η λήψηαυξημένων μέτρων ασφάλειας, δύναται να καθοριστεί πρόσθετος οπλισμός καισυνοδευτικός εξοπλισμός με διαταγή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

 ΑΔΑ: 99826-ΔΨΒ

3.Στις μονάδες - υπηρεσίες των ΕΔ, στις οποίες τηρείται υπηρεσιακόςοπλισμός για την εκπλήρωση των αποστολών, πλην της συνοδείας καιπροστασίας υψηλών προσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των ΕΔ,ορίζεται μόνιμο στέλεχος ως υπεύθυνος για τη συντήρηση, φύλαξη και διάθεσήτου. Για τη διακίνηση του εν λόγω οπλισμού τηρείται ειδικό βιβλίο χρέωσης, στοοποίο καταχωρίζονται κατά σειρά, παρουσία του παραδίδοντα καιπαραλαμβάνοντα, ο βαθμός, ο αριθμός μητρώου, το ονοματεπώνυμο και οαριθμός άδειας του στελέχους που έχει χρεωθεί τον οπλισμό, ο τύπος καισειριακός αριθμός του όπλου, ο αριθμός των φυσιγγίων, καθώς και η ημερομηνίακαι ώρα παράδοσης και επιστροφής του. Στο ίδιο βιβλίο καταχωρίζεται επιπλέον,σε ειδική στήλη, κάθε βλάβη ή φθορά που τυχόν διαπιστώνεται κατά τηνεπιστροφή του οπλισμού. Το βιβλίο αυτό ελέγχεται, θεωρείται και υπογράφεταικαθημερινά από τον αξιωματικό υπηρεσίας και κάθε εβδομάδα από τον διοικητήτης οικείας μονάδας - υπηρεσίας, ενώ αποτελεί αντικείμενο ελέγχου κατά τηδιενέργεια διοικητικών επιθεωρήσεων.

 Άρθρο 10Τρόπος ανάρτησης και μεταφοράς οπλισμού - περιβολή - υποχρεώσειςπροσωπικού

1.Ο οπλισμός δεν φέρεται σε εμφανή σημεία του σώματος και αναρτάται σεθήκη με ζωστήρα ή άλλη εξάρτυση.2.Εφόσον φέρεται αστυνομική ράβδος, αναρτάται σε ειδική θήκη πουτοποθετείται στον ζωστήρα του ρουχισμού του στελέχους και πλαγίως του κορμούτου σώματος.3.Ανάλογα με τη φύση της εκάστοτε αποστολής φέρεται κατά περίπτωσηστολή εκστρατείας ή πολιτική περιβολή.4.Το προσωπικό υποχρεούται να επιστρέφει τον οπλισμό σε καλήκατάσταση, να μεριμνά για την ασφαλή φύλαξή του και να εφαρμόζει απαρέγκλιτατα προβλεπόμενα στους οικείους στρατιωτικούς κανονισμούς και διαταγές περί οπλοκατοχής, οπλοφορίας και οπλοχρησίας, καθώς και συντήρησης του οπλισμούκαι λήψης των κατάλληλων μέτρων ασφάλειας. Επιπλέον, αναφέρει άμεσαπεριστατικά κλοπής, απώλειας, φθοράς και χρήσης του οπλισμού στην μονάδα -υπηρεσία του, η οποία, σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας, ενημερώνει άμεσα ταπροϊστάμενα κλιμάκια, τη Διεύθυνση Ασφάλειας του ΓΕΕΘΑ και τις κατά τόπουςαστυνομικές αρχές. 5.Το προσωπικό υποχρεούται να παραδίδει στη μονάδα - υπηρεσία τουτον οπλισμό και τον συνοδευτικό εξοπλισμό του στις ακόλουθες περιπτώσεις:α.Μετά το πέρας της αποστολής που του έχει ανατεθεί.

 ΑΔΑ: 99826-ΔΨΒ

 

β.Όταν για οποιοδήποτε λόγο παύει προσωρινά να εκτελεί τιςαποστολές.γ.Εφόσον ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη για την τέλεση τωναδικημάτων της παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 2168/1993.δ.Όταν διατάσσεται σχετικά από τους άμεσα ή έμμεσα προϊσταμένουςτου είτε στο πλαίσιο διενέργειας εξέτασης αναφορικά με την τέλεση αδικημάτωνσχετικών με την οπλοκατοχή, οπλοφορία ή οπλοχρησία είτε λόγω σοβαρώνενδείξεων κακής χρήσης, ανικανότητας χειρισμού ή πλημμελούς φύλαξης τουοπλισμού, ιδίως ένεκα πιθανολογούμενης διαταραχής της ψυχικής και σωματικήςτου υγείας.ε.Όταν λήξει η χορηγηθείσα άδεια και δεν ανανεωθεί ή εφόσον αυτήανακληθεί. στ.Όταν πρόκειται να μεταβεί στο εξωτερικό για οποιονδήποτε λόγο, οοποίος δεν ανάγεται στην εκπλήρωση των αποστολών.6.Κατά την εκπλήρωση των εν λόγω αποστολών, πλην της συνοδείας καιπροστασίας υψηλών προσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των ΕΔκαι εφόσον απαιτηθεί διανυκτέρευση εκτός φρουράς, το προσωπικό, ενόσωβρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, υποχρεούται να παραδίδει τον οπλισμό τουγια προσωρινή φύλαξη στην πλησιέστερη στον τόπο διανυκτέρευσης στρατιωτικήμονάδα ή αστυνομική αρχή, ενημερώνοντας σχετικά τη μονάδα - υπηρεσία του. 

 Άρθρο 11Αρχές που διέπουν τη χρήση οπλισμού - αναφορά χρήσης

1.Το προσωπικό, κατά την εκτέλεση των αποστολών, εφαρμόζει τις αρχέςχρήσης οπλισμού του άρθρου 3 του ν. 3169/2003 (Α΄ 189). Ειδικότερα:α.Επιτρέπεται να προτάσσει το όπλο εφόσον υφίσταται τουλάχιστονκίνδυνος ένοπλης επίθεσης εις βάρος του προσώπου που συνοδεύει ή του ίδιου.β.Η χρήση όπλου επιτρέπεται αποκλειστικά για άμυνα, εφόσονσυντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:βα.Έχουν εξαντληθεί όλα τα ηπιότερα του πυροβολισμού μέσα,όπως ιδίως παραινέσεις, προτροπές, χρήση εμποδίων και σωματικής βίας,προειδοποίηση για χρήση πυροβόλου όπλου και απειλή με πυροβόλο όπλο, εκτόςεάν αυτά δεν είναι διαθέσιμα ή πρόσφορα στη συγκεκριμένη περίπτωση.ββ.Το προσωπικό έχει δηλώσει την ιδιότητά του και έχει απευθύνεισαφή και κατανοητή προειδοποίηση για την επικείμενη χρήση πυροβόλου όπλου,παρέχοντας επαρκή χρόνο ανταπόκρισης, εκτός εάν αυτό δεν δύναται να

 ΑΔΑ: 99826-ΔΨΒ

 

υλοποιηθεί υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες ή επιτείνει τον κίνδυνο θανάτου ήσωματικής βλάβης του προσώπου που συνοδεύει ή του ίδιου ή τρίτου.γ.Ανάλογα με την κατά περίπτωση απειλούμενη βλάβη καιεπικινδυνότητα της απειλής, η χρήση όπλου κλιμακώνεται κατά τα καθοριζόμεναστην περ. στ΄ του άρθρου 2.δ.Ο εκφοβιστικός πυροβολισμός, ο πυροβολισμός κατά πραγμάτων, οπυροβολισμός κατά οχήματος με κίνδυνο τραυματισμού επιβαίνοντος προσώπου,καθώς και η προειδοποίηση για πυροβολισμό εναντίον ανθρώπου επιτρέπονταιεφόσον έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην πληγεί άνθρωπος απόαστοχία ή εποστρακισμό του βλήματος.ε.Ο πυροβολισμός ακινητοποίησης επιτρέπεται:εα.Για την απόκρουση ένοπλης επίθεσης, παρούσας ήδρομολογημένης, εφόσον οποιαδήποτε καθυστέρηση αντίδρασης καθιστάαναποτελεσματική την άμυνα.εβ.Για την αποτροπή αφοπλισμού του εμπλεκόμενουπροσωπικού.στ.Ο πυροβολισμός ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης απαγορεύεται:στα.Εφόσον υφίσταται σοβαρός κίνδυνος να πληγεί άνθρωπος απόαστοχία ή εποστρακισμό του βλήματος.στβ.Εναντίον ένοπλου πλήθους, εφόσον υφίσταται σοβαρόςκίνδυνος να πληγούν άοπλοι.στγ.Εναντίον ανηλίκου, εκτός εάν αποτελεί το μοναδικό μέσο για τηναποτροπή επικείμενου κινδύνου θανάτου.2.Σε περίπτωση που το προσωπικό ενεργεί ως ομάδα, η χρήσηυπηρεσιακού όπλου είναι επιτρεπτή κατόπιν εντολής του επικεφαλής, εκτός εάνυφίσταται ή επίκειται ένοπλη επίθεση, ώστε οποιαδήποτε καθυστέρησηαντίδρασης να καθιστά αναποτελεσματική την άμυνα.3.Σε κάθε περίπτωση που το προσωπικό κάνει χρήση του υπηρεσιακούτου όπλου κατά την εκπλήρωση των αποστολών, πλην περιπτώσεων βολών καιεκπαίδευσης, συντάσσει λεπτομερή αναφορά του συμβάντος προς τη μονάδα -υπηρεσία του, η οποία την καταχωρίζει στο τηρούμενο βιβλίο συμβάντων καιενημερώνει σχετικά τα προϊστάμενα κλιμάκια, τη Διεύθυνση Ασφάλειας τουΓΕΕΘΑ, την αρμόδια στρατιωτική εισαγγελική αρχή και την κατά τόπο αστυνομικήαρχή.

 ΑΔΑ: 99826-ΔΨΒ

 

 Άρθρο 12 Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στηνΕφημερίδα της Κυβερνήσεως.Η απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αθήνα, 29 Ιουνίου 2022

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

 ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥΠΟΛΙΤΗ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ

 ΑΔΑ: 99826-ΔΨΒ

πηγη staratalogia.gr