Νέα με νόημα.........απο όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο

Το ελληνικό νησί που έχει τη μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων - Κέρκυρα: Το νησί που σε γοητεύει για μέρες - Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι ανεπανάληπτο.

Με τα δεκάδες ελληνικά νησιά και την πλούσια ακτογραμμή, η Ελλάδας μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλές μυστικές και ενδιαφέρουσες γωνιές που διαθέτει. Όπως για παράδειγμα, το ελληνικό νησί που έχει τη μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων. Βρίσκεται στο Ιόνιο και αποτελεί ένα αρχοντικό νησί με πλούσια ιστορία. Ο λόγος για την Κέρκυρα και την όμορφη Σπιανάδα. Μια πλατεία για ατελείωτες βόλτες ειδικά το καλοκαίρι και πολλές χαλαρές στιγμές σε ένα ελληνικό νησί του Ιονίου. Δεν αποτελεί, λοιπόν, μόνο το καμάρι του νησιού αλλά ξεχωρίζει σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Μπορεί, λοιπόν, άνετα, να μπει στη λίστα σου με αυτά που πρέπει να επισκεφθείς έστω μια φορά στη ζωή σου.

απο την Αρχή - με το κλειδί στο χέρι

Σπιανάδα: Το ελληνικό νησί που έχει τη μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων

Η όμορφη και γραφική Σπιανάδα, λοιπόν, έχει εμβαδόν 84.000 τετραγωνικά μέτρα. Εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί την μεγαλύτερη πλατεία στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια, ταυτόχρονα κατατάσσεται στην 27η θέση της λίστας με τις μεγαλύτερες πλατείες του κόσμου. Όπως καταλαβαίνεις μια βόλτα σε αυτή την πλατεία δεν χάνεται με τίποτα.

Η Σπιανάδα, η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων έχει και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Αρχικά να πούμε το λόγο που δημιουργήθηκε αυτή η πλατεία. Δεν κατασκευάστηκε για λόγους πολεοδομικούς ή αισθητικής. Ο λόγος ήταν αμυντικός και ταυτόχρονα ανήκει πίσω στο χρόνο μιας και συνδέεται με πολεμική τακτική των Ενετών. Πιο συγκεκριμένα η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων στην Κέρκυρα, η Σπιανάδα διαμορφώθηκε έτσι ώστε να υπάρχει ευρύ πεδίο δράσης και ορατότητας για τους αμυνόμενους στην ακρόπολη, δηλαδή το Παλαιό Φρούριο. Ταυτόχρονα θα έπρεπε και το κατάφερε να υπάρχει μια ικανή απόσταση ανάμεσα στο Φρούριο και στην πόλη.


ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΑ - ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ  SSBT

Τι σημαίνει όμως Σπιανάδα; Το όνομα  προήλθε από το Ιταλικό spianare, που σημαίνει επιπεδώνω. Κι αυτό για τους αμυντικούς λόγους που αναφέραμε οπότε και κατεδαφίστηκαν όλες οι οικοδομές που υπήρχαν εκεί και ισοπεδώθηκε κάθε λόφος ή ανώμαλη επιφάνεια.



Κέρκυρα: Το νησί που σε γοητεύει για μέρες

Η Κέρκυρα είναι το νησί που σε κρατάει… σε εγρήγορση όλες τις μέρες που θα βρεθείς εκεί για διακοπές. Εκτός από την βόλτα στη Σπιανάδα μπορείς να δεις πολλά αξιοθέατα. Ήξερες ότι στο νησί της Κέρκυρας υπάρχει το κτήριο που γυρίστηκε η Κόμισσα της Κέρκυρας; Μπορείς να δεις πώς είναι σήμερα μετά από τόσα χρόνια. Όπως επίσης και το κτήριο που γεννήθηκε ο Πρίγκιπας Φίλιππος στην Κέρκυρα. Εκτός, δηλαδή, από τις βουτιές σε όμορφες παραλίες και τις βόλτες σε γραφικά στενά και πλάι σε αρχοντικά κτήρια, θα δεις πινελιές από την ιστορία να περνάνε μπροστά από τα μάτια σου. Εκεί υπάρχει το εντυπωσιακό ελληνικό μουσείο που… μιλάει, το οποίο αποτελεί μια ζωντανή εμπειρία διαφορετική από τα συνηθισμένα. Και για όσους αγαπούν την ιστορία και τους μύθους, θεωρείται επιβεβλημένη μια επίσκεψη στο μεγαλειώδες φρούριο της Κασσιώπης. Ο θρύλος με τον δράκο δεν πρόκειται να σε αφήσει ασυγκίνητο…

ΕΠΙΠΛΩΣΕΙΣ REX ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΟΠΑΠ

Καλές βόλτες, με αφετηρία την Σπιανάδα…

https://exploringgreece.tv/destinations/nisia-ionio

Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι ανεπανάληπτο.

Οι εκδηλώσεις και τα έθιμα του Μεγάλου Σαββάτου είναι ίσως οι καλύτερες στιγμές του Πάσχα στην Κέρκυρα, ξεκινάνε από τις 6 τα χαράματα όπου στην Εκκλησία της Παναγίας των ξένων γίνεται ο τεχνητός “σεισμός” σε αναπαράσταση του σεισμού που έγινε σύμφωνα με τη Βίβλο κατά την Ανάσταση.

Αργότερα γίνεται η περιφορά του επιταφίου της Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα, έθιμο που άρχισε από την εποχή της Ενετοκρατίας τότε που οι Ενετοί για λόγους Ασφάλειας είχαν απαγορέψει την δημόσια περιφορά των επιταφίων οι οποίοι τότε γίνονταν μέσα στις Εκκλησίες, μαζί με τον επιτάφιο γίνεται και Λιτάνευση του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα αυτή τη φορά σε ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού από λιμό.
Οι φιλαρμονικές της πόλης πάντα παρούσες να παιανίζουν πένθιμες μελωδίες.

Και ξαφνικά μέσα σε λίγα λεπτά από το πένθος του επιταφίου στη χαρά της πρώτης Ανάστασης που εδώ γίνεται στις 11.00 το πρωϊ του Σαββάτου.
Είναι το έθιμο και οι στιγμές που όλοι οι επισκέπτες αλλά και οι ντόπιοι κάτοικοι περιμένουν και που συμβαίνει μόνο εδώ, από όλα τα μπαλκόνια και σε κάθε σπίτι του νησιού οι κάτοικοι πετούν στο δρόμο μεγάλα πήλινα κανάτια η στάμνες γεμάτα νερό την ίδια ώρα που όλες οι καμπάνες των Εκκλησιών χτυπάνε χαρμόσυνα με το πλήθος ειδικά στο κεντρικό σημείο δίπλα από το Λιστόν να έχει ενθουσιαστεί.

Η προέλευση του εθίμου, που διαρκεί αρκετά λεπτά, δεν είναι απολύτως ξεκαθαρισμένη, κατά μία θεωρία έχει τις ρίζες του στους Καθολικούς της Ενετικής κυριαρχίας οι οποίοι κάθε πρωτοχρονιά πετούσαν τα παλιά τους πράγματα για να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια.

Άλλη εκδοχή τοποθετεί το έθιμο στους Αρχαίους Έλληνες που κατά την ίδια εποχή του Απριλίου πετούσαν τα παλιά τους κανάτια για να γεμίσουν τα καινούργια με νέους καρπούς γιορτάζοντας την αρχή της γεωργικής περιόδου, όπως και νάχει οι φασαριόζοι Κερκυραίοι υιοθέτησαν με ευχαρίστηση το έθιμο και κάθε χρόνο βρίσκουν τρόπους ώστε να το κάνουν να κρατάει όλο και περισσότερη ώρα.

Όλη αυτή την ώρα οι φιλαρμονικές παίζουν χαρούμενα εμβατήρια.
Το έθιμο της “Μαστέλλας” γίνεται αμέσως μετά την πρώτη Ανάσταση σε ένα χώρο που λέγεται Πίνια και είναι εκεί που ήταν το παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης.
Από μέρες πριν είναι τοποθετημένο εκεί από τους Πινιαδόρους ένα ανοιχτό μεγάλο βαρέλι (Μαστέλα) γεμάτο νερό στολισμένο με φοίνικες και μυρτιές, όσοι περνούσαν από εκεί έπρεπε να ρίξουν μέσα από τουλάχιστον ένα κέρμα.

Την στιγμή της πρώτης Ανάστασης οι πινιαδόροι κυνηγάνε να πιάσουν κάποιον για να τον ρίξουν στη Μαστέλα, συνήθως αυτός θα πέσει μέσα την ώρα που θα περνάνε από εκεί και οι φιλαρμονικές όπως και πολύς κόσμος, αυτός τότε καταβρέχει όλο τον κόσμο και τους μουσικούς μαζί αλλά βγαίνοντας παίρνει δικά του και όλα τα λεφτά που είχαν πέσει στη Μαστέλα.

Το έθιμο είχε ατονήσει τα τελευταία χρόνια αλλά ο οργανισμός Κερκυραϊκών εκδηλώσεων έχει αναλάβει να το αναβιώσει και τα έχει καταφέρει με μεγάλη επιτυχία.

Τις 10 το βραδυ γίνεται η ακολουθία της Ανάστασης στην Καθολική μητρόπολη για να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 11 ώστε να προλάβουν οι πιστοί να παρευρεθούν και στη λειτουργία της Ορθόδοξης Ανάστασης,
Στην Κέρκυρα οι σχέσεις των Εκκλησιών όπως και των πιστών των διαφόρων δογμάτων είναι αρμονικές και εορτάζουν μαζί, όπως θα έπρεπε να ήταν και σε όλη την Ελλάδα.
Και φτάνει η ώρα που όλοι περιμένουν, η ώρα της Ανάστασης.


Η Αναστάσιμη ακολουθία γίνεται έξω στο Πάλκο της Άνω πλατείας χοροστατούντος του Μητροπολίτη και με τη συμμετοχή των αρχών, όλων των φιλαρμονικών και χιλιάδων κόσμου.

Η Τεράστια πλατεία που μπορεί να χωρέσει χιλιάδες κόσμου με τα πενταώροφα κτίρια γύρω, το παλιό φρούριο στα ανατολικά με στολισμένα τα ψηλότερα σημεία του, το παλάτι φωτισμένο στα βόρεια και το Λιστόν κατάφωτο και εντυπωσιακό δίπλα, δημιουργεί ανεπανάληπτες και πρωτόγνωρες συνθήκες που φυσικά αυθυποβάλουν θετικά τον κάθε παρευρισκόμενο, όταν δε ο Μητροπολίτης αναφωνήσει το Χριστός Ανέστη η έκρηξη των πυροτεχνημάτων θα δημιουργήσει μια εμπειρία που δεν μπορεί ποτέ κανείς να ξεχάσει για όλη του τη ζωή.

Το γλέντι συνεχίζεται ολονύχτιο με μαγειρίτσα που εδώ, όπως όλα άλλωστε, έχει ιδιαίτερο όνομα, λέγεται “τσιλίχουρδα”, με άφθονο κρασί, πασχαλιάτικα τσουρέκια που και αυτά έχουν το τοπικό όνομά τους, λέγονται “φογάτσες” και “κολομπίνες”.
Την Κυριακή του Πάσχα σε κάθε Εκκλησία γίνεται περιφορά της Ανάστασης, οι φιλαρμονικές φυσικά έχουν την τιμητική τους.

Στα έθιμα και στην παράδοση των Κερκυραίων δεν υπήρχε το σούβλισμα του οβελία, οι Κερκυραίοι συνήθιζαν το μεσημέρι του Πάσχα να τρώνε αυγολέμονο με 2-3 είδη κρεατικών για να συνηθίσει καλύτερα ο οργανισμός το κρέας μετά από τη νηστεία και το αρνί το έψηναν τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, αυτό βέβαια έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και έχει εναρμονιστεί με τις συνήθειες της υπόλοιπης Ελλάδας.



Ακολουθούν και άλλες εκδηλώσεις το απόγευμα της Κυριακής, όπως η Ακολουθία της Αγάπης, περιφορές εικόνων, Λιτανείες σε διάφορα μέρη του νησιού μέχρι και την δεύτερη Κυριακή του Πάσχα (Κυριακή του Θωμά) όπου γίνονται περιφορές εικόνων και Λιτανείες σε όλα σχεδόν τα χωριά του νησιού.